Biblioteksvärlden har länge arbetat med det vi kallar webbkataloger, länksamlingar, SBIGGAR eller virtuella bibliotek. Dagens katalogtjänster är väldigt långt från bibliotek 2.0. De byggs och underhålls av ett centralt bibliotek, eller möjligtvis ett litet nätverk av bibliotek eller bibliotekarier.

Är det inte dags att skapa en webbkatalog 2.0 där alla bibliotekarier som vill kan spara och tagga länkar. Givetvis går det att avgränsa användarna till högskole-, folk-, skol-, sjukhus- eller folkhögskolebibliotekarier. Men en avgränsning tror jag inte är lika relevant eftersom en icke-hierarkisk katalog sväljer mer material än en traditionell. Den allenarådande ämnesstrukturen (som aldrig blir perfekt) har spelat ut sin roll.

Givetvis kan sedan länkarna plockas upp och läggas in i en traditionell webbkatalog. Jag tror att en bokmärkestjänst av 2.0-typ skulle underlätta utbytet av länkar samtidigt som den skulle vara till nytta i referensarbetet.

Rent tekniskt borde det väl inte vara så svårt att skapa en tjänst som Blinklist, ett ramverk som vi alla kan fylla?

Tags: , ,

2 Responses to “Webbkatalog 2.0”

Mycket bra idé, tycker jag. Det kanske skulle kunna bli Libris nästa tjänst, nu när Samsök/SFX börjar bli något så när klart. Helst skulle en sådan här tjänst också kunna ta sig in genom kommersiella väggar som databaser, eboks-databaser etc.

2. 2 Eva Norling

Hej Jonas,
    har du kikat på

“Squidoo makes it easy for you to create, share and discover meaning online. It’s a co-op of everyday experts, called lensmasters, who build lenses on topics they care about. What’s your topic?”

en tjänst för entusiaster:

“A lens is one person’s view on a topic that matters to her. It’s an easy-to-build, single web page that can point to blogs, favorite links, RSS feeds, Flickr photos, Google maps, eBay auctions, CafePress designs, Amazon books or music, and thousands of products from hundreds of other trusted merchants. You can pick whatever content you want to put in your lens to bring context to your topic. Then, when someone is looking for recommended information, fast, your lens gets his started and sends him off in the right direction. It’s a place to start, not finish.”

Kanske värt att slänga ett getöga på