2. OFFER FOOD AND DRINK IN THE LIBRARY: (Notice, I don’t say “permit”.) Having food and drink in your library helps create a welcoming environment. The role of our olfactory senses in creating a positive or negative impression of our environment cannot be underestimated. Translation? Coffee smells like comfort.

Citatet är från Peter Bromberg på bloggen Librarygarden. Han listar 6 viktiga faktorer när man försöker se biblioteket som ett rum. Servering av mat och dryck kommer på andra plats. Detta när någonting som jag ofta har funderat på.

Vissa bibliotek har faktiskt ett fik - allt ifrån en termos med några plastkoppar och ett fat med småkakor till mer cafeliknade miljöer, typ kyrkkaffe. Vissa av dem lockar säkert en grupp av människor, men om man jämför dem med caféerna ute på stan då känns de inte särskilt lockande (detta ur min synvinkel förstås).

Om man tänker ett modernt bibliotek med trendig design, och därtill ett cafée med en enorm expressomaskin där man till exempel kan få sig en stor mustig latte och en ciabatta med tomater, brieost, olivolja basilka och rostade pinjenötter. Allt detta är omgivet av bokhyllor där man kan utforska litteratur, samtalshörnor med olika musikteman ovs… Möjligheterna är oändliga om vi vågar släppa lite på kontrollen över biblioteksrummet och låter oss påverkas och influeras av världen utanför. Hur ska vi få samtalen till biblioteksrummet?

Kanske skulle man då kanske kunna konkurrera med ställen som de flesta människor hellre går till. Michael Stephens hade en intressant reflektion på Internet Librarian i London i veckan, att Starbucks börjar marknadsföra sig i samma termer som bibliotek alltid gjort. Vad ska man säga om det?

Vissa tänker nog så här nu: hur ska en ciabatta få folk till biblioteket? Jag säger så här: det är omsorgen om detaljerna som räknas. En avslagen kopp Gevalia i en plastmugg eller en rykande latte i en vacker keramikmugg. En kanelbulle eller en blåbärsmuffin. En plastinslagen ostfralla eller en fräsh ciabatta med brie, tomater och ruccola. Trendiga böcker i förgrunden eller gamla biblioteksimplastade socialrealister. Stora famnen eller kalla handen. Vacker konst eller förbudskyltar. Biblioteket blir vad vi gör det till.

Ytan är fett viktig! Anledningen är att man alltid måste passera ytan för att nå djupet. Ytan och djupet är alltid förbundet med varandra och ingår i ett komplext samspel. Det är inte antingen eller.

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for biblioteksrummet.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.