Under den inledande fasen av Internet var det ofta bibliotekarierna som lärde sig html och knackade ihop användbara hemsidor. I början av 2000-talet kom en ny fas där webbsidorna blev så avancerade att göra, att man måste vara professionell eller mycket duktig för att göra en skaplig webbsida. De webbsidor som var skapade av “glada amatörer” såg helt plötsligt skrattretande ut och man började mer och mer lämna skapandet på webben åt proffsen.

För ett par år sedan började en ny fas på webben. Bloggarna kom och med bloggarna fick den öppna källkoden ett genombrott för massorna. Bloggarna skapade också en rörelse för någonting man skulle kunna kalla “open design”, eller “open layout”. Man installerar blog, eller ansluter sig till en bloggtjänst. Sen väljer man ett en “open layout”, eller tema som det oftas kallas. Till kända mjukvaror som Wordpress finns det tusentals teman, utseenden, “open layouts” att välja mellan.

Sen är det bara att börja förändra utseendet så att det passar sammahanget. För att göra det behövs lite granna HTML och lite CSS, Cascading Style Sheets. Det är det sistnämda språket som sköter utseendet på nutida webbsystem. För att lära sig detta krävs det faktiskt mindre engergi än att göra en professionell blog/webbsida än det krävdes att göra en enkel och ofta ganska anskrämlig webbsida på nittiotalet.

Cirkeln är sluten. Glöm mellanperioden. Den programmerande bibliotekarien behöver inte vara ett programmeringsproffs utan det räcker med engergi + en nödvändig baskunskap om de nya nätverken.

Ursprungligen publicerad på petergiger.com

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for blog.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.