Digital urban

Digital urban logo

En blogg som får mig att “komma ur lådan” - vi bibliotekarier och informationsspecialister etc. har visst en del gemensamt med stadsplanerare och arkitekter. Ta en titt på Digital urban. Hittade bl a en fin karta över online communities.

 

Tag:

Tre trender

I sin blogpost “Consumer Trends for Libraries to Consider When Designing Services and Web Sites” beskriver Darlene Fichter några trender hon har uppmärksammat på Trendwatching.com.

1. Oldbies - alla är inte nybörjare på webben längre och förväntar sig att kunna skapa ett eget innehåll
2. Generation C - där C står för content created by users and posted online
3. Customer made - This trend focuses on customer-created products

Tags: , ,

Bloggen tjuvlyssnat.se är ett väldigt intressant exempel på hur man kan använda ett bloggverktyg. Två juridikstudenter, Damon & Gloria, bestämmer sig för att starta en blogg med material som de och deras kompisar har hört på buss, tåg etc. De märker att det finns ett driv underifrån för denna typ av texter och låter läsarna maila in sina tjuvlyssningar. Allt är naturligtvis anonymt och går inte att spåra till någon. Det är alltså inte frågan om skvaller. Det är snarare ett mellanting mellan en blogg med roliga historier och Fredrik Lindströms språkprogram i tv. Missa inte denna blogg…

Tag:

Richard McManus på Read/WriteWeb har satt ihop en lista över listor på Web 2.0. Här kan man hitta massor idéer man skulle kunna föra över till bibliotekvärlden. Jag brukar använda listan på Listible, den är ordnad efter popularitet. Med ett klick kan man ange om en tjänst ska uppåt eller nedåt i listan. Man kan också se hur många procent som klickat på uppåt- respektive nedåt-knappen.

Listible är i sig självt ett exempel på hur vi skulle kunna göra “levande” topplistor i våra system. Utlåningsbaserade listor låter inte männskorna delta - Inte för att vi har särskilt många utlåningslistor (typ kategoriserade) heller….

Tags: ,

När jag funderar på hur (och varför!) bibliotekskataloger ska användas är det många frågor som söker svar. Därmed inte sagt att jag tror att det finns precisa svar på mina frågor, utan det här är något som kommer att förändras med ny teknik och nytt tänk

Innehåll
Vilket innehåll ska det vara i katalogerna? och Hur ska de fyllas med innehåll? 2.0 idén handlar ju mycket om medverkan. Vill vi inte kunna få in t.ex. kommentarer eller tags från användarna som en del av katalogen?
Det är redan idag möjligt t.ex. i WPopac – ett försök att göra en katalog med ett bloggverktyg. Läs mer om den i bloggen OMIS.

För kommentarer och tags räcker det inte med regional input, utan man måste se nationellt och/eller internationellt för att få så mycket information att det gör någon skillnad.
Dessutom vill vi på biblioteken ju ha in ytterligare information som förlagsinformation, innehållsförteckningar, fulltextalternativ etc.
Ett exempel är boken Pulse av Robert Frenay. Den kom just ut på papper och samtidigt la förlaget ut en blog där delar av boken kommer att publiceras 2 ggr/dag tills hela boken ligger ute.

Användning
Hur ska man kunna använda innehållet? Det finns redan nu en massa intressant information i katalogerna – skulle den kunna användas på annat sätt än vid direkta sökningar i gränssnittet? Bibliotekskatalogerna skulle t.ex. kunna utvecklas “utifrån”, oberoende av leverantörerna. Mash up-möjligheter?
Samsökning
Samsökning har ju både med innehåll och användning att göra. Samsök i all ära, men jag längtar efter en smartare, snabbare och mer användarvänlig möjlighet att söka i flera resurser samtidigt. Gärna med möjlighet att sortera träfflistorna efter relevans, kronologiskt eller alfabetiskt. Efterlyses härmed!

Sökfunktioner
Vilka sökfunktioner ska finnas?
Önskemål är:
Alternativ till sökord (både vid felstavning, synonymer och feltänk)
Alternativ till den post man fått fram
Alternativa databaser/kataloger att söka i
Så lite manuellt arbete som möjligt för att få in dessa alternativ; automatiskt, algoritmiskt, dynamiskt.
På bloggen unstruct.org skrev man om aquabrowser redan för tre år sedan.
Flera bibliotek använder Aquabrowser - ett visuellt sätt att gå vidare från ett ämnesord till ett annat. Ett av biblioteken är Queens Library.

Katalogen redlightgreen är en samkatalog som sorterar träfflistan efter relevans. Intressant!
Kan man hitta melodiers namn och kompositörer genom att vissla eller nynna, musipedia , så borde man väl kunna hitta böcker genom att berätta vad man är ute efter…

Placering
Var ska katalogerna placeras?
Självklart ska det finnas ingångar till bibliotekskatalogerna från de lärplattformar som studenterna använder. Dessutom ska möjligheten att komma åt en speciell del av OPAC:en finnas separat om det behövs. Vill jag låna om ska jag inte behöva leta upp bibliotekets hemsida, öppna katalogen och leta upp mina uppgifter där. Länk direkt från lärplattformen där också.

Tags: , , ,

Två artiklar i dagens Computer Sweden kan kanske vara av intresse och värda att diskutera kring (i synnerhet den senare):

  • Folke Schimanski om hur “Biblioteken söker nya roller i digitalåldern“, där flera representanter för biblioteksvärlden intervjuats om vilken roll biblioteken kan spela och spelar i det digitala landskapet. Mot citatet “Digitala tillämpningar upptar en stor del av undervisningen förstås, och personal ute på biblioteken vidareutbildas i dem” kan ställas “På biblioteks- och informationsvetenskapen har vi inte ens varit i närheten av att beröra bibliotekets kommunikation med användare via Internet, kanske antas det att vi fär lära oss det när vi börjar jobba” på bloggen Librarianishish is the new black, som skrivs av en B&I-student i Uppsala.
  • Martin Wallström har intervjuat Science Fiction-författaren och journalisten Bruce Sterling (som nyligen besökte Sverige) - “Webben2.0 ? en konstnärlig smältdegel

PR-bloggen Blogrelation tipsar om oss och skriver:

Biblioteksväsendet är en verksamhet som är i stort behov av förändring. Om det inte sker större försök till förnyelse riskerar man att tappa kontakten med många grupper i samhället. Web 2.0 tekniken har emellertid potential att förändra relationen mellan bibliotek och samhälle.

Handlar bibliotek 2.0-begreppet om “modernisering” tycker ni?

Uppdatering: Jag missade att samme Schimanski har skrivit om “Library 2.0 - biblioteket utan väggar” också! Lisa hos Teknikaliteter skriver:

Vad man talar om där är att fokus inte längre är på boken utan på innehållet och att det förmedlas på många olika sätt. Det visste vi ju redan.

…och listar sedan de många digitala tjänster som i det här fallet Stockholms Stadsbibliotek erbjuder.

Tags: ,

43 saker om biblioteket?

i don’t know why i want to work in a library so badly! it just seems
like the only type of place that i would really enjoy working in. :)
i’ll do it one day!

Orden kommer från Rebecca, en av de 18 personer som har angett att de vill arbeta på bibliotek på webbplatsen 43things. Webbplatsen handlar om att dela planer, önskningar eller förhoppningar med varandra. Kanske skulle man kunna tänka sig något liknade i stället för vanliga enkäter och utvärderingar om biblioteket. Vem vet vad det skulle kunna utvecklas till om man gav biblioteksdeltagarna denna möjlighet. Ordet biblioteksdeltagare kom Eva Norling på för ett par timmar sedan, bra mycket bättre än användare eller kunder tycker jag…

Tags: ,

De trängs inte direkt på webben - Web 2.0 tjänsterna inom forskningen. Jag kommer bara på två stycken. En är CiteULike och den andra är Connotea. Båda tjänserna är bokmärkscommunities typ Delicious eller Blinklist. CiteULike är lite annorlunda eftersom de riktar in sig på dokument bundna i forskningsdatabaser, medan Connotea är mer lika en vanlig bokmärkestjänst. Skillnaden är mest att de explicit riktar sig till forskare

Connotea is a free website to help researchers and clinicians manage and share information.

Deras tagcloud speglar också detta. Jag tycker att båda tjänsterna är bra. CiteULike fungerar dock inte med alla databaser, och Connotea är lite väl inriktat på Medicin för min smak. Båda har dock sina fiffiga funktioner och är väl vära att testas.

Kommer du på någon mer, delta gärna i denna diskussion med en kommentar. Jag har också startat en lista kallad Web 2.0 Reserch CommunitiesListible. Där kan du lägga till tjänster. Är du intresserad av ämnet kan du hålla koll på listan via RSS.

Tips: Tjänsten Listible är en liten guldgruva inom vissa områden….

Tags: , , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for bloggtips.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.