Delicious har kommit med en ny version av sin Firefox-plugin. Nu integreras delicious på ett helt annat sätt i Firefox gränssnitt. Jag tycker nog att det till och med är en bättre lösning än i Flock. Man kan till och med välja att gömma Firefox inbyggda meny för bokmärken…

Tags: , , ,

Vilken bokmärkeshanterare (typ del.icio.us och Blinklist) skulle du rekommendera för skolbruk (gymnasium)? Varför?

Tanken är att (den intresserade) personalen ska lägga in länkar och tagga dem. Sedan kan länksamlingen användas i lärandet som en kvalitativ resurs.

Känner någon till en liknande användning?

Tags: , , ,

Så här beskriver biblioteket vid University of Pennsylvania sina PennTags: 

“What is PennTags?

PennTags is a social bookmarking tool for locating, organizing, and sharing your favorite online resources. Members of the Penn Community can collect and maintain URLs, links to journal articles, and records in Franklin, our online catalog and VCat, our online video catalog. Once these resources are compiled, you can organize them by assigning tags (free-text keywords) and/or by grouping them into projects, according to your specific preferences. PennTags can also be used collaboratively, because it acts as a repository of the varied interests and academic pursuits of the Penn community, and can help you find topics and users related to your own favorite online resources.
PennTags was developed by librarians at the University of Pennsylvania. We welcome your feedback! Please contact us at penntags@pobox.upenn.edu.”

Läs mer på http://tags.library.upenn.edu/help/

Tags: ,

Google har precis släppt verktyget Google Notebook. Michael Arrington på TechCrunch jämför tjänsten rakt av med Delicious. I den jämförelsen har inte Google Notebook mycket att hämta. Det beror på att Google Notebook inte är taggbaserat vilket gör tjänsten ganska tam som bokmärkeshanterare. Jag anser nog att jämförelsen slår lite fel. Google Notebook har andra sidor. Här kan man spara hela texter tillsammans med bilder och länkar, vilket gör det till ett research-verktyg med en något annorlunda slagsida än bokmärkeshanterare som Delicious och Blinklist.

Om man bara samlar på textsnuttar eller hela URL:er, då är en bokmärkeshanterare överlägsen. Google Notebook kommer inte ens i närheten i jämförelse med Delicious eller Blinklist. Om man däremot vill samla på textsnuttar med bilder och länkar - och särskilt för temporära projekt, då kan Google Notebook vara ett mycket intressant val.

Tags: , ,

Biblioteksvärlden har länge arbetat med det vi kallar webbkataloger, länksamlingar, SBIGGAR eller virtuella bibliotek. Dagens katalogtjänster är väldigt långt från bibliotek 2.0. De byggs och underhålls av ett centralt bibliotek, eller möjligtvis ett litet nätverk av bibliotek eller bibliotekarier.

Är det inte dags att skapa en webbkatalog 2.0 där alla bibliotekarier som vill kan spara och tagga länkar. Givetvis går det att avgränsa användarna till högskole-, folk-, skol-, sjukhus- eller folkhögskolebibliotekarier. Men en avgränsning tror jag inte är lika relevant eftersom en icke-hierarkisk katalog sväljer mer material än en traditionell. Den allenarådande ämnesstrukturen (som aldrig blir perfekt) har spelat ut sin roll.

Givetvis kan sedan länkarna plockas upp och läggas in i en traditionell webbkatalog. Jag tror att en bokmärkestjänst av 2.0-typ skulle underlätta utbytet av länkar samtidigt som den skulle vara till nytta i referensarbetet.

Rent tekniskt borde det väl inte vara så svårt att skapa en tjänst som Blinklist, ett ramverk som vi alla kan fylla?

Tags: , ,

De trängs inte direkt på webben - Web 2.0 tjänsterna inom forskningen. Jag kommer bara på två stycken. En är CiteULike och den andra är Connotea. Båda tjänserna är bokmärkscommunities typ Delicious eller Blinklist. CiteULike är lite annorlunda eftersom de riktar in sig på dokument bundna i forskningsdatabaser, medan Connotea är mer lika en vanlig bokmärkestjänst. Skillnaden är mest att de explicit riktar sig till forskare

Connotea is a free website to help researchers and clinicians manage and share information.

Deras tagcloud speglar också detta. Jag tycker att båda tjänsterna är bra. CiteULike fungerar dock inte med alla databaser, och Connotea är lite väl inriktat på Medicin för min smak. Båda har dock sina fiffiga funktioner och är väl vära att testas.

Kommer du på någon mer, delta gärna i denna diskussion med en kommentar. Jag har också startat en lista kallad Web 2.0 Reserch CommunitiesListible. Där kan du lägga till tjänster. Är du intresserad av ämnet kan du hålla koll på listan via RSS.

Tips: Tjänsten Listible är en liten guldgruva inom vissa områden….

Tags: , , ,

Nej, det är ingen motsägelse. Anta att du har dina bokmärken i Blinklist. Då gör du så här för att få dem i snabbfältet (raden under adressbaren) i Firefox.

Gå till din sida i blinklist. Logga in om du inte är inloggad redan. Tänk på de bokmärken du ska göra som mappar. Du kan inte göra enstaka bokmärken på detta sätt. Det blir i grupper efter taggar. Klicka på en tag i ditt tagcloud i Blinklist, vilket ger en grupp av bokmärken du vill ha på länkraden. I Firefox’s adressfält ser du den oranga rss-ikonen. Klicka på den. Välj det första alternativet: “Lägg till Blinklist recent som aktivt bokmärke”. Ge mappen ett kort namn och lägg den i “Bokmärkesfältet”.

Nu ligger den där men det är inte säkert att du ser den eftersom den kan försvinna ut till höger om du har mycket bokmären i fältet. Välj “Bokmärken” i menyn högst upp i webbläsaren och välj sen “ordna bokmärken”. Där kan du dra och flytta mappen var du vill längs bokmärkesfältet.

Denna mapp är nu dynamisk. Alla bokmärken du taggar med samma tagg som den du klickade på i ditt tagcloud kommer automatisk dyka upp i mappen i Firefox. Om du gör ett bokmärke och det inte uppdateras direkt så högerklickar du bara på mappen i bokmärkesfältet och väljer uppdatera.

På detta sätt får man det bästa av två världar. Webbokmärken man kan komma åt från vilken dator som helst, och samtidigt direkt framför ögonen i webbläsaren.

Mina mappar heter till exempel “Office” där jag har alla Web 2.0 office-tjänster som Writely, Irows, Gmail, Google Calender. Jag har “Tools” med webbasert FTP, lagringsutrymmen som Box.net mm.

Tag:

På ett föredrag jag höll i dag frågade en av deltagarna hur man ska börja med att känna på Web 2.0 i praktiken. Kasta ut bokmärkena i webbläsaren och börja använda webbaserade bokmärken, svarade jag. Bokmärken på webben är något helt annat än de statiska bokmärkena i webbläsaren. Inte nog med att du kan nå bokmärkena var som helst ifrån, dessa tjänster är också intresse-communities. Här är det lätt att hitta spännande nya länkar till webbsidor du aldrig skulle hittat till genom Google och traditionella katalogtjänster. Här är ett tips på hur du börjar.

Skapa en användare på följande webbplatser:

Gör sedan en användare på onlywire.com. I Onlywire registrerar du de tre användarna du gjort ovan. Detta gör att du kan skapa ett bokmärke i bokmärkesfältet som med ett klick postar i alla tre webbplatserna ovan. Syftet med detta är att de tre bokmärkeswebbplatserna har olika egenskaper, är bra på olika saker. På detta sätt kan du få det bästa av två världar - eller tre egentligen.

Blinklist har, enligt min mening, det bästa användargränssnittet. Jag använder blinklist som min standartbokmärkeshanterare.

Delicious är den största och har flest användare. Därför är den bra om man vill surfa och upptäcka nya länkar. Dessutom använder jag den som en slags backup. De har det bästa kopplingarna mot andra system. Att bara använda till exempel Blinklist kan vara problematiskt om man vill byta system. De släpper inte gärna ut bokmärkena från sitt system.

Ma.gnolia har mer community-tänkande än de andra två. Man kan till exempel bilda grupper, som skulle kunna liknas vid en modern (eller postmodern) variant på det svenska föreningssystemet. Det finns grupper i alla kategorier som library 2.0, konst, musik och förstås allt som har med Interent att göra.

En annan tjänst för bokmärken som är intressant är Furl, som också cachar sidorna. Om webbsidan du har bokmärkad försvinner, då har du ändå webbplatsen. Ett alternativ till att spara ned webbsidan på hårddisken alltså.

Tag:About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for bokmärken.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.