MeeboMe-testet klart

Eftersom jag inte är på kontoret fick jag ringa några för att vara med i testet här på sidan. Jag trodde nog att fler skulle vara nyfikna, men tidpunkten är nog inte så bra. Här kommer i alla fall resultatet.

MeeboMe-testAlla som chattar med mig i den simulerade informationsdisken, chattar förstås bara med mig via hemsidan. Det är alltså en privat konversation. I min ände dök det dock upp ett nytt chattfönster för varje person som kontaktade mig. Ingen går alltså obemärkt med sin fråga.

I skärmdumpen här bredvid ser man hur jag har ett fönster med några chattar igång. Det var inte särskilt svårt att chatta med några personer samtidigt - men att dessutom tala i telefonen samtidigt…. På slutet var det även chattare från min hemsida som anslöt och den chatten dyker då upp i samma fönster. Jag chattade alltså med några personer från bibliotek20.se och en person från petergiger.com samtidigt. Men det gick faktiskt bra, förutom när jag dessutom talade i telefonen alltså och dessutom försökte chatta med en person i GTalk samtidigt…

För att summera: det är relativt lätt att föra en konversation med 2-3 personer samtidigt i Meebo i och med att chattfönstrena hamnar bredvid varanadra, vilket ger en översikt. Det är kanon att de faktiskt kan komma från flera olika webbsidor. Använder du Meebo normalt kan de även komma från MSN, ICQ, GTalk etc.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter med meebo eller med denna typ av chattmiljöer i allmänhet…

Just det, jag spelade in det med Camtasia, men det känns inte särskilt troligt att någon orkar kolla på det så jag lägger inte ut det…

Tags: , , ,

I morgon fredag mellan 10.00 och 10.30 har vi ett test på hur MeeboMe fungerar i en informationsdisksmiljö på ett bibliotek. Jag kommer att fungera testperson vid disken och även spela in hela sessionen med Camtasia, och lägger ut resultatet sedan. Testet gäller främst i att se hur chatten fungerar i en miljö där flera försöker kontakta informationsdisken samtidigt. Det vore bra om någon från “användarsidan” också spelar in genom Camtasia - det finns också open source-varianter som Camstudio.

Ni ser hur chattfönstret har dykt upp tillfälligt här till höger. Jag kommer inte att vara närvarande förrän i morgon vid tio och kommer att ta bort chattfönstrett efter vår session.

Så kom gärna och ställ några frågor i morgon - helst frågor om Bibliotek 2.0. Frågor som “var är toaletten” hänvisar jag vidare till Biblioteket på InfoIsland i Second Life. De kan behöva något att sätta tänderna i…

Tags: , , , ,

En hel del bibliotek är anslutna till Jourhavande bibliotek och är “vana” att använda cobrowsing-funktionen, där man kan browsa tillsammans med en student eller motsvarande. Företaget Numly har precis lanserat en tjänst som skulle kunna kallas cobrowsing ligtht, Raply.

Det är hur enkelt som helst. Skriv bara http://raply.com/bibliotek20.se eller klicka på länken så dyker chatt-fönstret upp på till exempel denna sida, se bilden nedan. Så om jag ska visa en nätstudent bibliotek20.se så behöver vi båda bara skriva in ovanstående adress och börja kommunicera i chattfönstret som dyker upp.

Raply CoBrowsing

Det finns ingen egentlig funktion för att sedan gå vidare till en annan sida, men det är ju tämligen enkelt att komma överrens om att nu skriver vi in adressen http://raply.com/bth.se och hoppar till bth:s hemsida i stället. Om det är knepiga adresser kan man lätt lösa det genom att surfa i en flik bredvid och kopiera in adressen i chattfönstret där studenten befinner sig. Studenten kopierar det i sin tur in i sin webbläsare och vips har man förflyttat samtalet till en annan sida.

En annan sak man skulle kunna ha detta till är att ha en länk på sin hemsida tex: http://www.raply.com/raply.asp?mwhurl=http://www.bth.se/bibliotek/ (jag har märkt att snabbadressen http://raply.com/bth.se/bibiotek inte fungerar när det är en undersida). Om man hade en bibliotekarie som alltid var uppkopplad med raply till bibliotekets hemsida kunde man svara på frågor i relatid direkt på hemsidan. Utan programmering eller så.

Jag menar absolut inte att Raply generellt skulle kunna ersätta mer stabila och avancerade lösningar, men det är en jäkligt intressant kommunikationsmetod. Jag kan tänka mig massor av situationer där denna tjänst skulle kunna komma till nytta, och särskilt i undervisningssammanhang.

Tänk på att man måste skriva “www.raply.com/vilken url som helst”, vilket gör att man förmodligen kommer att vara ensam med studenten på de allra flesta sidor. Det kommer alltså inte vimla av personer i chatten som inte har med ditt samtal att göra.

Varför inte testa om det är någon mer än du som är chattsugen i detta ögonblick, klicka på: http://raply.com/bibliotek20.se

Tags: , ,

När man använder olika chatprogram finns ofta möjligheten att välja en buddyicon för att genom den säga något om sin personlighet.

Om vi bibliotekarier börjar kommunicera mer via chat och vill vara där våra låntagare är så borde vi kanske försöka göra några häftiga bibliotekairebuddyicons som vi kan använda för att marknadsföra våra webbtjänster.

Men hur skulle den se ut?

En liten uggla, en tant som säger hysch, en spindel - här har vi anledning att fundera över vår självbild och vår bibliotekarieroll.

Tags: ,

Jourhavande Bibliotekarie skulle kunna fungera om vi gjorde den mer användarvänlig. Snårstigen mellan studentens omedelbara behov av hjälp och bibliotekets webbsida för jourhavande bibliotekarie är onödigt lång. Anta att det istället fungerad så här:

Studenten har jourhavande som kontakt i sitt IM-program. Det kan vara MSN, ICQ, GTalk, Yahoo eller vad som helst. Om en fråga dyker upp så kontaktar han eller hon biblioteket direkt, som den naturligaste saken i världen. Gapet mellan “oss” och “dem” blir nästan obefintligt. Om frågan går att lösa i den rena chatten så gör man det. Behövs cobrowsing så får studenten en länk som leder direkt in i cobrowsing-miljön.

Att koppla dessa IM-klienter till Jourhavande ska inte vara några problem. Det är bara att göra som Gaim och Trillian. Däremot skulle man få klura lite på en lösning för “många till många”-problemet. Det är många studenter och det är många bibliotekarier. Hur når man varandra. Om det är “upptaget”, hur länkar man till en annan ovs. Jag tror att det är en nödvändighet att hitta på något liknade om den utmärkta tanken med Jourhavande Bibliotekarie ska fungera i praktiken - för studenterna alltså.

Helst skulle jag förstås vilja ha frågorna i min egen Trillian-klient och inte behöva sitta med Jourhavande-sidan öppen hela tiden. Men för att börja någonstans….

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for chatt.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.