Entreprenörsskolan N3P i malmö har en utbildning för Projektentreprenörer inom Omnikommunikation till hösten:

Projektentreprenör är en kombination av entreprenör, säljare och projektledare eftersom du behöver alla tre färdigheterna för att kunna dra nytta av framtidens affärsmöjligheter.

Omnikommunikation är framtidens media när allt är uppkopplat 24/7 och kan kommunicera med allt annat. Om bara några år finns knappt några tryckta landsortstidningar, inga skivaffärer, ingen gammal analog TV, GSM är ersatt av 3G och HSDPA och wLan i närmaste korvkiosk, digitala böcker rymmer mer än tio bokbussar och dina skor berättar trådlöst för din iPod hur mycket du motionerat. Vilka nya möjligheter uppstår när informationen inte längre tar någon plats och rör sig med tankens hastighet?

Senaste numret av Datormagazin har en artikel (s 11) om denna utbildning i relation till Digitalt papper. Digitalt papper har det talats om i många år nu och det verkar som om vi står på gränsen att bli invaderade av digitalpapper-revolutionen. Datormagazin skriver det föga tydliga “Det digitala pappret har börjat användas i Malmö”. Sen har de en massa specifikationer som är mycket intressanta. På bilden är en e-boks/tidskrifts-läsare i A5-format. Den är svartvit (ännu så länge) och sägs vara mycket skarpare och mer lättläst än vanligt tryckt papper. Och man får plats med hela bokhyllan. N3P har en artikel om denna läsare som förmodligen är bakgrunden till Datormagazins artikel.

Den mest intressanta poängen med digitalt papper har emellertid Datormagazin missat i artikeln. Det drar knappt någon ström och därför räcker batterierna avsevärt mycket längre än i en bärbar dator. N3P nämner inga siffror men om jag minns rätt så handlar det om veckor eller månader snarare än timmar.

Men så var det detta med DRM, formatdjungel, Copyright och trögslöa förlag. Räcker det verkligen med en i det närmaste fulländad teknik? Om denna teknik slår igenom som i citatet inom några år, hur hanterar vi detta på biblioteken?

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for digitalt paper.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.