På gång i eboksvärlden??

I artikeln Envisioning the Next Chapter for Electronic Books publicerad 6/9 i New York Times kan man läsa om Amazons och Googles planer att lansera egna ebokslösningar i höst.

Kindle eboksläsare
Amazon kommer med en eboksläsare som heter Kindle och kan överföra böcker trådlöst (som man köpt på Amazon).

Google kommer ta betalt för full access till vissa e-böcker. Kostnaden beror på vad förlagen vill sätta för pris.

Tag:

Bonniers och eböcker

Jag höll på och letade efter en ebok av Oran Pamuk - inte helt lätt har det visat sig. Vet inte om jag hade velat läsa i eboksform ändå, men jag kollade lite för skoj skull…

Däremot hittade jag en helt underbar artikel från Svensk Bokhandel anno 20/12 år 2000. Den handlade om Bonniers ebooks-satsning:

Förläggaren Catharina Wrååk på Bonnier Carlsen säger att försäljningen gått som förväntat.

– Men det handlar inte om några Stephen King-upplagor.

Hon är optimistisk inför framtiden och tror att e-boken kommer att bli en lika stor succé som mobiltelefonen när alla har bärbara datorer.
– Jag tror vi kommer att häpna om två år, säger Catharina Wrååk.

Irene Westin Ahlgren som är marknadschef på Bokförlaget DN/ Forum säger att försäljningen gått över förväntan trots försiktig marknadsföring.

För fyra år sedan skulle man alltså blivit häpen över ebokutvecklingen… :)

Jag minns Bonniers satsning. Köpte faktiskt en bok. Tror att det var Karin Alvtegen. Minns att jag tänkte på satsningen som en badkruka som drar sig ner mot vattenbrynet, försiktigt stoppar ned stortån och drar upp den igen så snabbt att känselkropparna inte ens hinner reagera.

Men de var nog inte så dumma. Tiden var inte mogen. Men nu borde de vara med i gamet. Vad gör de egentligen? Sitter de och småslumrar på kontoren? Alltså - riktar mig direkt till dem, nu är faktiskt tiden mogen. Läsarna med displayer av elektroniskt bläck kommer att översvämma marknaden om 3-5 år och vara viktiga långt innan dess. Om tre år kommer enda argumenten för pappersboken vara nostagiska. Var är ni då? Seså, det är dag att sätta igång nu. Tänk om Google börjar signa författare. Vem vil ha Google i sängen…

Tag:

ebook.jpgNu går det att beställa Sony Reader (läsare för eböcker). Sony Reader kostar 350 dollar. Tekniken bygger på elektroniskt bläck vilket ger en mycket skarp bild och en lång batteritid. En laddning av batteriet ger 7500 “sidvändningar”.

Designed with variety in mind, CONNECT™ eBooks will have over 10,000 eBook titles online. You’ll find many of the latest bestsellers and a deep catalog including more than 15 categories and over 100 subcategories. From mystery to history, sci-fi to self-help and more, you’re sure to find something to fit your taste.

Som citatet anger har Sony öppnat en bokhandel i samband med lanseringen. Böckerna är givetvis låsta i ett nytt (ännu ett) DRM-format. Men går också att läsa PDF, Personliga Dokument (?), bloggar, RSS-feeds, och jpg. Man kan även lyssna på musik medan man läser, mp3 och icke DRM-kodade AAC-filer klarar den.

Tags: ,

Entreprenörsskolan N3P i malmö har en utbildning för Projektentreprenörer inom Omnikommunikation till hösten:

Projektentreprenör är en kombination av entreprenör, säljare och projektledare eftersom du behöver alla tre färdigheterna för att kunna dra nytta av framtidens affärsmöjligheter.

Omnikommunikation är framtidens media när allt är uppkopplat 24/7 och kan kommunicera med allt annat. Om bara några år finns knappt några tryckta landsortstidningar, inga skivaffärer, ingen gammal analog TV, GSM är ersatt av 3G och HSDPA och wLan i närmaste korvkiosk, digitala böcker rymmer mer än tio bokbussar och dina skor berättar trådlöst för din iPod hur mycket du motionerat. Vilka nya möjligheter uppstår när informationen inte längre tar någon plats och rör sig med tankens hastighet?

Senaste numret av Datormagazin har en artikel (s 11) om denna utbildning i relation till Digitalt papper. Digitalt papper har det talats om i många år nu och det verkar som om vi står på gränsen att bli invaderade av digitalpapper-revolutionen. Datormagazin skriver det föga tydliga “Det digitala pappret har börjat användas i Malmö”. Sen har de en massa specifikationer som är mycket intressanta. På bilden är en e-boks/tidskrifts-läsare i A5-format. Den är svartvit (ännu så länge) och sägs vara mycket skarpare och mer lättläst än vanligt tryckt papper. Och man får plats med hela bokhyllan. N3P har en artikel om denna läsare som förmodligen är bakgrunden till Datormagazins artikel.

Den mest intressanta poängen med digitalt papper har emellertid Datormagazin missat i artikeln. Det drar knappt någon ström och därför räcker batterierna avsevärt mycket längre än i en bärbar dator. N3P nämner inga siffror men om jag minns rätt så handlar det om veckor eller månader snarare än timmar.

Men så var det detta med DRM, formatdjungel, Copyright och trögslöa förlag. Räcker det verkligen med en i det närmaste fulländad teknik? Om denna teknik slår igenom som i citatet inom några år, hur hanterar vi detta på biblioteken?

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for eböcker.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.