Sökresultat 2.0

På min blogg skrev jag lite om nya typer av sökresultat som bygger på AJAX-tekniken. Det vore kul om biblioteken på sikt kunde få in lite AJAX i sina sökmotorer för att få dem mer funktionella. Ta gärna en titt på filmen för att få en känsla av hur smidigt det kan bli. Hoppas att ingen tar illa upp att jag gästbloggar. Min fru är bibliotekarie så jag följer den här bloggen regelbundet.

Tags: ,

Nicholas Carr på Rough Type har en intressant post om att Google hålller på att titta på hälsobranschen. Tanken är att skapa en särskild URL för varje “patient”:

Let’s put the patients in charge of their health and medical information. Let’s build a system which puts the people who are sick in control. For every single medical and health-related event, let’s make sure that patients can effortlessly retrieve and share their information in its totality and then use it to ensure that they get the best quality of care possible. It is their health. The people who treat, diagnose, test or dispense medications to patients should be required to deliver, instantly, over the net, at the speed of light, that information to those patients to use as they see fit. If these patients choose to share it with caregivers or health coaches or nursing services, that should be their right …

Every ill person needs a “health URL,” an online meeting place where their caregivers — with express permission from the ill person — can come together, pass on notes to each other, review each other’s notes, look at the medical data, and suggest courses of action. This isn’t rocket science. It is online web applications 101.

Citatet är från Adam Bosworth på Google, från en artikel på Googles blogg. Frågan är om Google klarar av att hantera den social sida av detta. Internetbankerna är nog ett bra bevis på att säkerheten inte är omöjlig. Om varje människa har full makt över sin egen url och bestämmer vem som släpps in, då verkar idén riktigt bra. Men att ett fristående företag skulle ha kontrollen över detta…? Å andra sidan - vem annars.

Om arbetsgivare och försäkringsbolag kräver att få tillgång till dessa url:er….

Den tekniska utmaningen är nog bara småpotatis mot den sociala. Om Google skulle lyckas med detta är det en social bedrift utan dess like. Vinsten vore att varje person skulle bli en deltagare i den information som produceras om en själv av hälso- och sjukvården.

Tags: , ,

Förbättra Google!

Hur kan Google förbättras?

Sarah Milstein kommenterar sökmotorer och funderar på om det mest innovativa faktiskt sker på andra ställen än hos Google. Har Google glömt sitt uppdrag?

Läs mer i Thoughts on the State of Search på O’Reilly Radar

Tags: , ,

Taggmolnet jag skrev om förra veckan är klart nu. Poängen med det var att studenterna skulle diskutera frågan om vad den “nya” webben handlar om och hur det påverkar deras liv och särskilt deras kommande yrkesverksamhet inom spel och media-produktion. Totalt är det 80 studenter som har varit med och skapat molnet. De är nog till viss del påverkade av min föreläsning, men det är svårt att veta i hur hög grad. Intressant med de största begreppen, särskilt “Google” och “Frihet”. De två orden har ett komplext förhållande…

Tags: , , , , ,

Igår vid SVIT 06-konferensen i Ronneby hade Jonas Fransson från Knut Hahn-skolan en session om sökmotorer. Där uppmärksammade vi att Wikipedia allt oftare på sista tiden kommer hög upp i sökresultaten på Google. Jag vet att jag har registrerat detta tidigare men det var inte förrän igår som insikten “flöt upp till ytan”. Vad beror detta på egentligen?

Av en slump stötte jag senare på en artikel av Nicholas Carr på bloggen Roughtype. Han tar upp samma fråga och nämner också en undersökning som bekräftar funderingen.

Wikipedia turned up in Google’s top ten a whopping 81% of the time and in Yahoo’s 77%, but it appeared in MSN’s top ten just 38% of the time. What’s up with that?

Är det bara att fler länkar till Wikipeda och MSN inte tar lika stor hänsyn till länkar som Google och Yahoo, eller är det någon annan faktor i viktningen av resultat, eller är det rentav någon medveten strategi?

Tags: , , , , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for google.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.