I the Cronicle of higher education diskuteras om informationsdisken verkligen fyller något behov längre eller om det finns andra sätt att arbeta på som är bättre.
Läs “Are Reference Desks Dying Out?”, men gör det snabbt för snart upphör länken att fungera.

Tipset kommer från bloggaren The ubiquitous librarian som tydligen var med på paneldebatten

Tags: , ,

En hel del bibliotek är anslutna till Jourhavande bibliotek och är “vana” att använda cobrowsing-funktionen, där man kan browsa tillsammans med en student eller motsvarande. Företaget Numly har precis lanserat en tjänst som skulle kunna kallas cobrowsing ligtht, Raply.

Det är hur enkelt som helst. Skriv bara http://raply.com/bibliotek20.se eller klicka på länken så dyker chatt-fönstret upp på till exempel denna sida, se bilden nedan. Så om jag ska visa en nätstudent bibliotek20.se så behöver vi båda bara skriva in ovanstående adress och börja kommunicera i chattfönstret som dyker upp.

Raply CoBrowsing

Det finns ingen egentlig funktion för att sedan gå vidare till en annan sida, men det är ju tämligen enkelt att komma överrens om att nu skriver vi in adressen http://raply.com/bth.se och hoppar till bth:s hemsida i stället. Om det är knepiga adresser kan man lätt lösa det genom att surfa i en flik bredvid och kopiera in adressen i chattfönstret där studenten befinner sig. Studenten kopierar det i sin tur in i sin webbläsare och vips har man förflyttat samtalet till en annan sida.

En annan sak man skulle kunna ha detta till är att ha en länk på sin hemsida tex: http://www.raply.com/raply.asp?mwhurl=http://www.bth.se/bibliotek/ (jag har märkt att snabbadressen http://raply.com/bth.se/bibiotek inte fungerar när det är en undersida). Om man hade en bibliotekarie som alltid var uppkopplad med raply till bibliotekets hemsida kunde man svara på frågor i relatid direkt på hemsidan. Utan programmering eller så.

Jag menar absolut inte att Raply generellt skulle kunna ersätta mer stabila och avancerade lösningar, men det är en jäkligt intressant kommunikationsmetod. Jag kan tänka mig massor av situationer där denna tjänst skulle kunna komma till nytta, och särskilt i undervisningssammanhang.

Tänk på att man måste skriva “www.raply.com/vilken url som helst”, vilket gör att man förmodligen kommer att vara ensam med studenten på de allra flesta sidor. Det kommer alltså inte vimla av personer i chatten som inte har med ditt samtal att göra.

Varför inte testa om det är någon mer än du som är chattsugen i detta ögonblick, klicka på: http://raply.com/bibliotek20.se

Tags: , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for informationssamtalet.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.