När man installerade en ny programvara för att indexera och göra Högskolan i Jönköpings webbsidor sökbara så fick vi från biblioteket vara med och titta lite. Mest tittade vi på vad folk hade sökt på. Det fanns en del intressanta saker som folk sökt efter.

Ett vanligt sökord var artikelsök. Det fick oss att börja fundera och prata om problemet med att kunna ge meningsfull hjälp i ett naturligt sammanhang. I frågan om artikelsök så kan man ju tänka sig att de antingen ville söka artiklar eller ha tag i databasen Artikelsök. Eftersom jag pillat lite med att fånga upp sökord i OPAC URL:er (för vidaresökning och stavningskontroll) så funderade jag lite på problemet och kom fram till att man kunde ha något i stil med en stopp-ordslista, fast tvärtom.

En Uppmärksamma-lista, dvs när användaren skriver in ett sökord som på något vis är problematiskt så dyker det upp en liten text som ger hjälp. För att testa konceptet så gjorde jag ett javascript som fångar upp ordet Uppsats. Om någon söker på uppsats i fritext så kommer det fram en liten text i träfflistan som informerar om att man kan hitta uppsatser i fulltext via Uppsök och DiVA. Man får även lite information om hur man kan söka efter uppsatser i JULIA.

Vi har nu gjort en preliminär kvantitativ analys av sökord, baserad på apaches loggar, för att fånga upp problematiska uttryck där vi vill ge lite hjälp. T ex så är ett av de vanligaste sökorden a tätt följt av the och of. Alltså icke betydelsebärande ord. Här skulle man kanske vilja informera användaren om att de inte behöver skriva a som sökord, eller att OCH eller AND kanske inte är så bra att använda.

En annan tanke var att man skulle räkna antalet termer som någon skrivit in och om de skrivit in ett gäng, säg fem, så meddelar man dem om att de kanske skall försöka minska på antalet sökord.

Jag har nu lämnat över till referensbibliotekarierna att komma på vilka andra ord som man skulle vilja uppmärksamma användaren på är problematiska.

Om någon vill ha javascript-biten så säg till.

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for javascript.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.