En hel del bibliotek är anslutna till Jourhavande bibliotek och är “vana” att använda cobrowsing-funktionen, där man kan browsa tillsammans med en student eller motsvarande. Företaget Numly har precis lanserat en tjänst som skulle kunna kallas cobrowsing ligtht, Raply.

Det är hur enkelt som helst. Skriv bara http://raply.com/bibliotek20.se eller klicka på länken så dyker chatt-fönstret upp på till exempel denna sida, se bilden nedan. Så om jag ska visa en nätstudent bibliotek20.se så behöver vi båda bara skriva in ovanstående adress och börja kommunicera i chattfönstret som dyker upp.

Raply CoBrowsing

Det finns ingen egentlig funktion för att sedan gå vidare till en annan sida, men det är ju tämligen enkelt att komma överrens om att nu skriver vi in adressen http://raply.com/bth.se och hoppar till bth:s hemsida i stället. Om det är knepiga adresser kan man lätt lösa det genom att surfa i en flik bredvid och kopiera in adressen i chattfönstret där studenten befinner sig. Studenten kopierar det i sin tur in i sin webbläsare och vips har man förflyttat samtalet till en annan sida.

En annan sak man skulle kunna ha detta till är att ha en länk på sin hemsida tex: http://www.raply.com/raply.asp?mwhurl=http://www.bth.se/bibliotek/ (jag har märkt att snabbadressen http://raply.com/bth.se/bibiotek inte fungerar när det är en undersida). Om man hade en bibliotekarie som alltid var uppkopplad med raply till bibliotekets hemsida kunde man svara på frågor i relatid direkt på hemsidan. Utan programmering eller så.

Jag menar absolut inte att Raply generellt skulle kunna ersätta mer stabila och avancerade lösningar, men det är en jäkligt intressant kommunikationsmetod. Jag kan tänka mig massor av situationer där denna tjänst skulle kunna komma till nytta, och särskilt i undervisningssammanhang.

Tänk på att man måste skriva “www.raply.com/vilken url som helst”, vilket gör att man förmodligen kommer att vara ensam med studenten på de allra flesta sidor. Det kommer alltså inte vimla av personer i chatten som inte har med ditt samtal att göra.

Varför inte testa om det är någon mer än du som är chattsugen i detta ögonblick, klicka på: http://raply.com/bibliotek20.se

Tags: , ,

Jourhavande Bibliotekarie skulle kunna fungera om vi gjorde den mer användarvänlig. Snårstigen mellan studentens omedelbara behov av hjälp och bibliotekets webbsida för jourhavande bibliotekarie är onödigt lång. Anta att det istället fungerad så här:

Studenten har jourhavande som kontakt i sitt IM-program. Det kan vara MSN, ICQ, GTalk, Yahoo eller vad som helst. Om en fråga dyker upp så kontaktar han eller hon biblioteket direkt, som den naturligaste saken i världen. Gapet mellan “oss” och “dem” blir nästan obefintligt. Om frågan går att lösa i den rena chatten så gör man det. Behövs cobrowsing så får studenten en länk som leder direkt in i cobrowsing-miljön.

Att koppla dessa IM-klienter till Jourhavande ska inte vara några problem. Det är bara att göra som Gaim och Trillian. Däremot skulle man få klura lite på en lösning för “många till många”-problemet. Det är många studenter och det är många bibliotekarier. Hur når man varandra. Om det är “upptaget”, hur länkar man till en annan ovs. Jag tror att det är en nödvändighet att hitta på något liknade om den utmärkta tanken med Jourhavande Bibliotekarie ska fungera i praktiken - för studenterna alltså.

Helst skulle jag förstås vilja ha frågorna i min egen Trillian-klient och inte behöva sitta med Jourhavande-sidan öppen hela tiden. Men för att börja någonstans….

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for jourhavande.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.