Jag vill gärna se biblioteket som en plats för lärande där var och en deltar med sina kunskaper. Ett jämlikt möte med givande och tagande där ny kunskap uppstår.
Alla lär vi oss på olika sätt och därför är det viktigt att det finns en mångfald möjligheter på biblioteket. Läsa, skriva, lyssna, se, samtala, gestalta osv…
På sätt och vis kan man kanske dra paralleller mellan synen på Internet som en plats för informationssökning/återvinning och bibliotekets roll. (se Peters inlägg)
Här kommer ju också skillnaden mellan information och kunskap in - vill vi stanna vid att hitta informationen eller vill vi stödja och underlätta lärandet och kunskapsprocessen?
Jag håller på lärandet!

Tag:

Vilken bokmärkeshanterare (typ del.icio.us och Blinklist) skulle du rekommendera för skolbruk (gymnasium)? Varför?

Tanken är att (den intresserade) personalen ska lägga in länkar och tagga dem. Sedan kan länksamlingen användas i lärandet som en kvalitativ resurs.

Känner någon till en liknande användning?

Tags: , , ,

Eva och jag hade nyss en marratech-föreläsning om lärande och kummunikation i samband med konferensen “Seminarium i Umeå om ny biblioteksteknik”. Vi talade bland annat om olika faktorer som påverkar lärandesituationen i bibliotek 2.0. En viktig faktor som vi dock glömde att ta upp - eller poängtera - är närhet. Det spelar igentligen ingen roll vilken teknik man använder. Huvudsakligen är att man lyckas skapa närhet i samtalet.

Kom att tänka på det eftersom vi inte riktigt lyckades skapa närheten i situation med den teknik vi använde - eller rättare sagt, på det sätt vi använde tekniken. Det går emellertid att skapa närhet med all teknik. Det gäller bara att bli vän med den. Det är sällan tekniken i sig sätter gränserna.

Tags: , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for lärande.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.