Carbonite 50 dollar om året för för en tjänst med obegränsad lagring som interagerar med Windows och sköter backupen i bakgrunden - klart intressant tycker jag. Carbonite-applikationen i Windows laddar upp 2 GB om dagen tills backupen är klar och sen håller den reda på nya filer som dyker upp och ställer dem på kö för backup så fort som möjligt. Processen påminner lite om ett antivirusprogram som först står och tuggar ett bra tag för att scanna igenom hela datorn och sedan håller koll på de nya filer som dyker upp i systemet. Om och när datorn måste återställas så laddar filerna ned med en hastighet av 15 GB om dagen.

All data på Carbonites servrar är krypterade med samma system som bankerna har, så den uttalade säkerheten är hög. Om man kollar in informationen på deras webbsidor så verkar Windows-applikationen lovande, där varje fil och mapp är markerad med en liten grön eller gul plupp, beroende på om backupen är gjord eller inte. En nackdel är att det bara fungerar med Windows ännu, inte Mac och inte Linux.

Detta är en intressant start på en utveckling där såväl Google som Microsoft ligger i startgroparna. Googels Gdrive har man hört rykten om länge medan rykten om Microsofts Live Drive har dykt upp relativt nyligen. Jag är dock ganska säker på att varken Google eller Microsoft kommer att nöja sig med backup. Deras lösningar kommer förmodligen bygga på att vi använder Gdrive eller Live Drive som om det vore en lokal hårddisk som vi arbetar mot hela tiden - ungefär som J: (eller motsvarande) - disken hos ditt företag.

Kanske kan lösningar med Web 2.0, Gdrive/Live Drive och Carbonite (eller motsvarande) komplettera varandra. Vissa dokument passar bäst i Web 2.0 - variant, som små textdokument och kalkylark, mail, calender, alla inte alltför tunga dokument som kan tjäna på Web 2.0-tänkande. Längre och privata dokument kanske man lagrar på sin Gdrive/Live Drive och tjänster som Carbonite gör backup på dina riktigt tunga filer som orginal-bilder, videofilmer ovs.

Tag:About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for lagring.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.