Sist jag tittade på de webbaserade referenshanterarna var minst ett år sedan. Då var CiteUlike och Connotea ungefär lika sopiga, jämfört med kombinerade varianter som jabref (eller Endnote etc) och delicious. Zotero är ett bra alternativ om man kör Firefox.

Nyligen tittade jag på CiteUlike och Connotea igen. Connotea verkar ha stått still och har ett flertal negativa aspekter som gör det svårt att skrota den traditionella referenshanteraren. CiteUlike har däremot gjort några små ändringar som kan förändra referensprocenssen. Utan att gå in på detaljer skulle man kunna säga att det är fullt möjligt att ha citeUlike som sin enda referenshanterare i forskningen om man använder LaTex eller Lyx eller liknade, kanske även Open Office. Den ger alltså inte den tajta kopplingen som finns mellan Endnote och Word, men många andra fördelar. Man kan lätt lägga till källor på webben, databaser, Amazon ex via en bookmarklet. Man kan också använda den som en hostad databas för sin nedsparade personliga pdf - som bara du själv kommer åt. Det är bra navigeringsmöligheter i tex taggmolnsform för både taggar och författare. Böckerna hämtar bokomslag från amazon. Man kan också hålla redan på vilka man har läst, vilka som ligger på läslistan, vilka som var läsvärda ovs. Listan fås ut som rss, endnote eller bibtex. Det går också att importera bibtex-filer.

Om man använder LaTex är det bara att med jämna mellanrum exportera listan i den manppen man har bibtexfilen. Det fungerar på samma sätt med LyX, som skulle kunna kallas en WYSIWYM - variant till LaTex.

Tags: , , , , , , , , , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for latex.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.