I artikeln om Thinkfree Web Office har jag använt en plugin till Wordpress (och Movable Type) som kallas Structured Blogging. Tanken är att man jobbar i en editor som består av fördefinierade fält i stället för den blanka helt fria ytan som den normala editorn består av. Om man är flera stycken så kan man skapa artiklar med samma struktur. Skivresensioner har tex fält för artist, skivbolag, albumomslag, ranking (1-5) och så vidare. I den nämnda artikeln har jag använt mallen för Review/web page.

Nackdelen är att man inte kan publicera från en extern blogeditor - Writely, Performancing för Firefox etc - om man inte publicerar från en annan blog som också har denna plugin installerad. Dessutom är huvudfältet i denna plugin inte WYSWYG, så man måste kunna HTML för att göra länkar, fetstil etc. En annan nackdel är fältet för tags. I och med att den inte skapar tags länkade med tag-attributet, så kan de inte hittas av Techonorati. Då är det lite svårt att förstå meningen med dem. Därför bör man kanske strunta i det fältet. Det borde dock vara lätt att fixa i programkoden. Jag ska kolla på det…

Utseendet är väl inte det allra bästa, men det går att ändra. Jag är lite ambivalent om denna är en tillgång eller bara onödigt krångel. Jag lutar nog dock åt att det kan vara bra att ha den kvar och utveckla den. Techonorati-taggar går ju att fixa och kanske behövs det inget WYSWYG, och layouten går ju också att fixa.

Tags: , ,

Structured blog test

Efter tips från Erik testar vi nu ett tillägg som heter Structured Blog.

Det innebär att man kan få lite stöd (och uppslag) för sitt skrivande.

När man loggat in får man under fliken Skriv ytterligare valmöjligheter som tex att skriva recensioner, tipsa om kommande händelser, göra listor osv.

Den främsta anledningen till att vi vill pröva structured blog är förstås att vi vill komma igång med användande, test och recensioner av olika webb 2.0-tjänster.

Välj review under fliken Skriv och fortsätt genom att klicka på lämplig rubrik tex website. Dela med dig av dina erfarenheter och sätt gärna ett betyg.

Att vi hjälper varandra att utvärdera webb 2.0-tjänsterna ser jag som en av de stora nyttorna med Bibliotek 2.0-bloggen. Annars är det lätt att man storknar i detta enorma utbud av ändå relativt likartade tjänster.

Tags: , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for mikroformat.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.