adaptive path » tagging vs. cataloging: what it’s all about

En ganska intressant artikel om skillnaderna mellan taggning och katalogisering. Särskilt sista delen är intressant, där Chiara Fox pekar på att metadata förlorar alltmer i vikt i sökmotorernas avancerade alegoritmer och taggning ger ett mer omedelbart resultat.

Författaren är informationsarkitekt och nämner ingenting om den allra största grejen med taggning, det ideologiska perspektivet.

Tags: , , , ,

När jag funderar på hur (och varför!) bibliotekskataloger ska användas är det många frågor som söker svar. Därmed inte sagt att jag tror att det finns precisa svar på mina frågor, utan det här är något som kommer att förändras med ny teknik och nytt tänk

Innehåll
Vilket innehåll ska det vara i katalogerna? och Hur ska de fyllas med innehåll? 2.0 idén handlar ju mycket om medverkan. Vill vi inte kunna få in t.ex. kommentarer eller tags från användarna som en del av katalogen?
Det är redan idag möjligt t.ex. i WPopac – ett försök att göra en katalog med ett bloggverktyg. Läs mer om den i bloggen OMIS.

För kommentarer och tags räcker det inte med regional input, utan man måste se nationellt och/eller internationellt för att få så mycket information att det gör någon skillnad.
Dessutom vill vi på biblioteken ju ha in ytterligare information som förlagsinformation, innehållsförteckningar, fulltextalternativ etc.
Ett exempel är boken Pulse av Robert Frenay. Den kom just ut på papper och samtidigt la förlaget ut en blog där delar av boken kommer att publiceras 2 ggr/dag tills hela boken ligger ute.

Användning
Hur ska man kunna använda innehållet? Det finns redan nu en massa intressant information i katalogerna – skulle den kunna användas på annat sätt än vid direkta sökningar i gränssnittet? Bibliotekskatalogerna skulle t.ex. kunna utvecklas “utifrån”, oberoende av leverantörerna. Mash up-möjligheter?
Samsökning
Samsökning har ju både med innehåll och användning att göra. Samsök i all ära, men jag längtar efter en smartare, snabbare och mer användarvänlig möjlighet att söka i flera resurser samtidigt. Gärna med möjlighet att sortera träfflistorna efter relevans, kronologiskt eller alfabetiskt. Efterlyses härmed!

Sökfunktioner
Vilka sökfunktioner ska finnas?
Önskemål är:
Alternativ till sökord (både vid felstavning, synonymer och feltänk)
Alternativ till den post man fått fram
Alternativa databaser/kataloger att söka i
Så lite manuellt arbete som möjligt för att få in dessa alternativ; automatiskt, algoritmiskt, dynamiskt.
På bloggen unstruct.org skrev man om aquabrowser redan för tre år sedan.
Flera bibliotek använder Aquabrowser - ett visuellt sätt att gå vidare från ett ämnesord till ett annat. Ett av biblioteken är Queens Library.

Katalogen redlightgreen är en samkatalog som sorterar träfflistan efter relevans. Intressant!
Kan man hitta melodiers namn och kompositörer genom att vissla eller nynna, musipedia , så borde man väl kunna hitta böcker genom att berätta vad man är ute efter…

Placering
Var ska katalogerna placeras?
Självklart ska det finnas ingångar till bibliotekskatalogerna från de lärplattformar som studenterna använder. Dessutom ska möjligheten att komma åt en speciell del av OPAC:en finnas separat om det behövs. Vill jag låna om ska jag inte behöva leta upp bibliotekets hemsida, öppna katalogen och leta upp mina uppgifter där. Länk direkt från lärplattformen där också.

Tags: , , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for sökning.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.