Scribd
Scribd är en slags flickr eller slideshare för pdf-filer. Dels är det bra för att lagra filer, dels är det bra för att presentera pdf-filer, som i exemplet ovan jag hämtat från Scribd, “100 Web 2.0 Ideas for Educators” av Quentin D’Souza. Man kan ladda ned dokumentet i flera olika format, inklusive som en ljudfil.

En fiffig grej är alltså att man kan ladda upp artiklar man är tvingad att läsa och få dem i mp3-form som man sen kan “riva av” på vägen till jobbet eller på väg till ett möte. Den syntetiska rösten är inte alls så dum även om det givetvis inte kan bli någon känsla i uppläsningen. Poängen med att “riva av” artikeln i mp3-spelaren på vägen till jobbet, eller liknade, är att man man inte blir störd och distraherad på samma sätt som när man läser den. Tyvärr avslöjas den estetiska kvaliteten på artikeln ganska tydligt. De som är bra skrivna är lätta att lyssna på medan de som är dåligt skrivna är svårlyssnade.

När man har laddat upp en artikel kan man ange den privat, så att ingen annan annan har tillgång. Det gör att man kan ladda upp och ljudifiera även komersiella artiklar. Här är vi visserligen på gränsen till vad som är lagligt eller ej men eftersom ingen annan har tillgång till filen så känns det som en väldigt ljus gråzoon.

Tags: , , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for scribd.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.