Tjuv och polis med RFID

Privacy types are just going to love this one. Major studios, including Warner, Disney and Fox, are prepping to start embedding RFID chips in every DVD produced, enabling them to track the disc from the factory to the store to your home.

Citatet är från Engadget. Jag har alltid sett på RFID som en teknik som kommer att ge oss köfrihet, i bibliotek, i matvaruaffärer ovs. Här ser man dock att att tekniken kan missbrukas (i och för sig, vilken teknik kan inte det…?). Den överprotektionistiska filmtrion kan faktiskt göra så att RFID-satsningen i affärer, bibliotek ovs får negativa konnotationer och därmed blir omöjig att genomföra. Eller också kan man se det som att de omedvetet har pekat på ett enormt säkerhetshål i tekniken.

Anta att det mesta vi köper om 20 år eller så har RFID-chips inbyggda. Då har med största säkerhet också tekniken för att känna av chipsen fått ökad räckvidd. Jag kan mycket väl tänka mig en inbrottstjuv som sitter i en bil utan för ett hyreshus. Han (förmodligen) ställer in riktningen på RFID-avkännaren och information om alla produkter i huset “rinner” in i en databas i hans dator. Produkterna ges också pristaggar genom samkörning med en annan databas. Sen kan han filtrera fram en strategi: lägenheten med det största totavärde, i vilka lägenheter finns just den pryl kunden har efterfrågat etc. Möjligheterna är oanade.

Nu är ju inte jag någon dystopiker. Det är nog inga problem med att “släcka” de chips man inte vill ha aktiva. Å andra sidan finns det många positiva, potentiella användningsområden med RFID-försedda produkter. Man kanske kan bygga någon slags “brandvägg” som avskärmar huset eller lägenheten. Fast det kanske blir olagligt eftersom det hindrar storebröder som filmtrion ovan att hålla reda på var deras produkter befinner sig.

Nä, vi kan nog småskratta åt visionerna ovan - eller kan vi det? Det skulle nog gå att göra en rolig och intressant film på temat.

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for storebror.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.