Läs:
Social bokmärkeshantering på webben
– en översikt över webbplatser med användardefinierad taggning
av
Almestad, Gustav & Jäger, Ran

eller varför inte:
Social taggning: En studie av en webb 2.0 tjänst i OPAC
av
Granström, Johanna

Båda magisteruppsatserna kommer från högskolan i Borås

Tags: , , , , ,

Sist jag tittade på de webbaserade referenshanterarna var minst ett år sedan. Då var CiteUlike och Connotea ungefär lika sopiga, jämfört med kombinerade varianter som jabref (eller Endnote etc) och delicious. Zotero är ett bra alternativ om man kör Firefox.

Nyligen tittade jag på CiteUlike och Connotea igen. Connotea verkar ha stått still och har ett flertal negativa aspekter som gör det svårt att skrota den traditionella referenshanteraren. CiteUlike har däremot gjort några små ändringar som kan förändra referensprocenssen. Utan att gå in på detaljer skulle man kunna säga att det är fullt möjligt att ha citeUlike som sin enda referenshanterare i forskningen om man använder LaTex eller Lyx eller liknade, kanske även Open Office. Den ger alltså inte den tajta kopplingen som finns mellan Endnote och Word, men många andra fördelar. Man kan lätt lägga till källor på webben, databaser, Amazon ex via en bookmarklet. Man kan också använda den som en hostad databas för sin nedsparade personliga pdf - som bara du själv kommer åt. Det är bra navigeringsmöligheter i tex taggmolnsform för både taggar och författare. Böckerna hämtar bokomslag från amazon. Man kan också hålla redan på vilka man har läst, vilka som ligger på läslistan, vilka som var läsvärda ovs. Listan fås ut som rss, endnote eller bibtex. Det går också att importera bibtex-filer.

Om man använder LaTex är det bara att med jämna mellanrum exportera listan i den manppen man har bibtexfilen. Det fungerar på samma sätt med LyX, som skulle kunna kallas en WYSIWYM - variant till LaTex.

Tags: , , , , , , , , , ,

adaptive path » tagging vs. cataloging: what it’s all about

En ganska intressant artikel om skillnaderna mellan taggning och katalogisering. Särskilt sista delen är intressant, där Chiara Fox pekar på att metadata förlorar alltmer i vikt i sökmotorernas avancerade alegoritmer och taggning ger ett mer omedelbart resultat.

Författaren är informationsarkitekt och nämner ingenting om den allra största grejen med taggning, det ideologiska perspektivet.

Tags: , , , ,

Så här beskriver biblioteket vid University of Pennsylvania sina PennTags: 

“What is PennTags?

PennTags is a social bookmarking tool for locating, organizing, and sharing your favorite online resources. Members of the Penn Community can collect and maintain URLs, links to journal articles, and records in Franklin, our online catalog and VCat, our online video catalog. Once these resources are compiled, you can organize them by assigning tags (free-text keywords) and/or by grouping them into projects, according to your specific preferences. PennTags can also be used collaboratively, because it acts as a repository of the varied interests and academic pursuits of the Penn community, and can help you find topics and users related to your own favorite online resources.
PennTags was developed by librarians at the University of Pennsylvania. We welcome your feedback! Please contact us at penntags@pobox.upenn.edu.”

Läs mer på http://tags.library.upenn.edu/help/

Tags: ,

Vi har infört taggning på bibliotek20.se. Till höger är ett taggmoln och under varje artikel är taggarna för den artikeln. Om du klickar på en tagg så filtreras träfflistan efter den taggen. Det går också att göra kombinationssökningar genom att sätta ett plus-tecken mellan taggarna i URL:en. Här är ett exempel:

http://www.bibliotek20.se/index.php?tag=bloggtips+opac

Denna sökning kombinerar taggarna “blogtips” och “opac”.  Funktionen bygger på en plugin till Wordpress som heter Ultimate Tag Warrior av Christine Davies.

För dig som skriver artiklar här innebär det ett fält extra under huvudfältet. Klicka på existerande taggar i molnet under fältet eller skriv till egna om de inte finns med. Titta i molnet först för att undvika olika stavningar och så. Se taggfunktionaliteten som ett komplement till de mer sparsmakade kategorierna. Titta gärna hur andra har taggat.

Tags: ,

I artikeln om Thinkfree Web Office har jag använt en plugin till Wordpress (och Movable Type) som kallas Structured Blogging. Tanken är att man jobbar i en editor som består av fördefinierade fält i stället för den blanka helt fria ytan som den normala editorn består av. Om man är flera stycken så kan man skapa artiklar med samma struktur. Skivresensioner har tex fält för artist, skivbolag, albumomslag, ranking (1-5) och så vidare. I den nämnda artikeln har jag använt mallen för Review/web page.

Nackdelen är att man inte kan publicera från en extern blogeditor - Writely, Performancing för Firefox etc - om man inte publicerar från en annan blog som också har denna plugin installerad. Dessutom är huvudfältet i denna plugin inte WYSWYG, så man måste kunna HTML för att göra länkar, fetstil etc. En annan nackdel är fältet för tags. I och med att den inte skapar tags länkade med tag-attributet, så kan de inte hittas av Techonorati. Då är det lite svårt att förstå meningen med dem. Därför bör man kanske strunta i det fältet. Det borde dock vara lätt att fixa i programkoden. Jag ska kolla på det…

Utseendet är väl inte det allra bästa, men det går att ändra. Jag är lite ambivalent om denna är en tillgång eller bara onödigt krångel. Jag lutar nog dock åt att det kan vara bra att ha den kvar och utveckla den. Techonorati-taggar går ju att fixa och kanske behövs det inget WYSWYG, och layouten går ju också att fixa.

Tags: , ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for taggar.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.