Sist jag tittade på de webbaserade referenshanterarna var minst ett år sedan. Då var CiteUlike och Connotea ungefär lika sopiga, jämfört med kombinerade varianter som jabref (eller Endnote etc) och delicious. Zotero är ett bra alternativ om man kör Firefox.

Nyligen tittade jag på CiteUlike och Connotea igen. Connotea verkar ha stått still och har ett flertal negativa aspekter som gör det svårt att skrota den traditionella referenshanteraren. CiteUlike har däremot gjort några små ändringar som kan förändra referensprocenssen. Utan att gå in på detaljer skulle man kunna säga att det är fullt möjligt att ha citeUlike som sin enda referenshanterare i forskningen om man använder LaTex eller Lyx eller liknade, kanske även Open Office. Den ger alltså inte den tajta kopplingen som finns mellan Endnote och Word, men många andra fördelar. Man kan lätt lägga till källor på webben, databaser, Amazon ex via en bookmarklet. Man kan också använda den som en hostad databas för sin nedsparade personliga pdf - som bara du själv kommer åt. Det är bra navigeringsmöligheter i tex taggmolnsform för både taggar och författare. Böckerna hämtar bokomslag från amazon. Man kan också hålla redan på vilka man har läst, vilka som ligger på läslistan, vilka som var läsvärda ovs. Listan fås ut som rss, endnote eller bibtex. Det går också att importera bibtex-filer.

Om man använder LaTex är det bara att med jämna mellanrum exportera listan i den manppen man har bibtexfilen. Det fungerar på samma sätt med LyX, som skulle kunna kallas en WYSIWYM - variant till LaTex.

Tags: , , , , , , , , , ,

The Machine is Us/ing Us

Igår höll jag en presentation på HSS07, temat var vetenskaplig kommunikation i nya former och kontext. Jag valde att fokusera på skillnaderna mellan digital/hypertext och tryckt text samt webb 2.0 begreppen Participation och Trust. I samband med att jag pratade om text så visade jag Michael Weschs film The Machine is Us/ing Us, då den på ett så tydligt sätt förklarar alla de saker som jag ville säga.

Peter Giger, som även han presenterade på konferensen, bad mig posta en länk till filmen här på bibliotek 2.0. Jag trodde i min enfald att alla redan sett filmen, men så verkar ju inte vara fallet. Alltså, om ni inte har tagit er tid att lägga 5 minuter på att titta på den här så har ni verkligen missat något. Så gör det. Nu.

Tag:

Häromdagen skiftade Högskolebiblioteket i Jönköping webbplats. Det är dels en anpassning till högskolans generella webbdesign men även en uppfräschning av innehåll, struktur och till viss del tjänster för biblioteket. Från början hade vi storslagna planer, dessa modifierades sedan av den hårda verkligheten när saker skall pressas in i publiceringssystem och tiden inte räcker till för att utveckla allt som man vill utveckla. Min roll i projektet har framförallt handlat om informationssökning och att anpassa externa system efter designen.

Att tjänster som bibliotek erbjuder ligger i olika behållare (och fysiskt på olika servrar) kan vara förvirrande. Det framgår inte när man använder en tjänst som tillhandahålls av biblioteket och även om det funnits möjligheter till “branding” så skiljer sig gränssnitten väsenskilt. Det har även varit svårt att förstå var man befinner sig i förhållande till bibliotekets webbplats. Våra OPAC:s är kanske det tydligaste exemplet på system som driftas, anpassas och används av bibliotek men som ändå är isolerade från den övriga designen och i viss mån övriga Internet.

Vi har länge accepterat att OPAC:en har ett eget gränssnitt och varit isolerad från resten av världen och dess utveckling, men inför det här projektet så hade jag en ambition att ändra på det. OPAC:ens gränssnitt (och alla andra system som vi har kontroll över) skulle anpassas till övrig webbdesign och vi skall börja använda resurser som finns utanför OPAC:en och de av leverantören fastställda funktionerna. Kort och gott, jag ville riva sönder allt och bygga upp det på nytt.

Den hårda verkligheten gör att man inte kan göra som man vill. Systemarkitekturen ser ut på ett visst sätt och systemen sätter gränser. Men, en sak har jag lärt mig under resans gång och det är att systemens gränser inte är så stängda som vi trott. Att anpassa OPAC:en till den övriga webbdesignen för högskolebibliotekets webbplats var ett stort jobb, men det gick. Kanske var det lättare för mig som inte arbetat speciellt länge med systemet (jag har ju bara varit i Jönköping i ett halvår), jag har inte hunnit fastna i leverantörens grepp, utan kan istället riva och slita i saker utan respekt. Något som kanske gör min systembibliotekarie lite nervös … genom att inte vara rädd för att ta sönder saker så har jag fått en bild av systemet som inte bara hjälpt mig att bygga om designen utan även skapa nya tjänster där OPAC:en tas ur sin isolering och åter sätts i kontakt med övriga internet.

Så vad har vi då gjort?

Vi har anpassat gränssnittet för SFX tidskriftslista och OPAC (Aleph 500) så att de till fullo delar designen med bibliotekets webbplats. Det gör även att de uppfattas som en naturlig del av webbplatsen och de finner naturligt sin plats i strukturen.

I OPAC:en så har vi gått ifrån användandet av tabellvisning av resultatslistor för ett mer sammansatt visningsformat. Vi suger in omslagsbilder från Amazon, vi visar ämnesord i formen av moln (går lite långsamt just nu och lite teckenproblem, men jag skall hetta upp det), vi har skapat filter för att smalna av stora träffmängder t ex visa bara böcker som finns på hyllan, som är nyare än 5 år och som är på svenska. Vi försöker rättstava sökord som ger 0 träffar. Vi använder catchword (sök på uppsats t ex) metoden för att skapa kontextkänslig hjälp, vi skickar vidare söksträngar till andra tjänster (och förhoppningsvis kommer vi kunna göra sökningarna i förväg och på så vis göra en slags “mini-samsökning” direkt från opac) och lite annat smått och gott. För att uppnå de olika funktionerna så använder jag en massa olika tekniker; webbtjänster, ajax, php osv. Om någon undrar över något specifikt så berättar jag gärna.

Tyvärr har jag inte hunnit implementera alla saker som jag hade velat stoppa in. Men, releasedatumet kröp allt närmre, så nu när det hela ligger ute skarpt så kan jag börja fila på ytterligare funktioner. Jag måste även ta och fixa till den engelska versionen.

Titta gärna på webbplatsen, opac:en och tidskriftslistan och säg vad ni tycker.  Kanske inte hela vägen till 2.0  men kanske 1.5.

Tags: , , , ,

Vilken bokmärkeshanterare (typ del.icio.us och Blinklist) skulle du rekommendera för skolbruk (gymnasium)? Varför?

Tanken är att (den intresserade) personalen ska lägga in länkar och tagga dem. Sedan kan länksamlingen användas i lärandet som en kvalitativ resurs.

Känner någon till en liknande användning?

Tags: , , ,

Dion Hinchcliffe har gjort ett förslag på “The Best Web 2.0 Software of 2006” inom ett antal kategorier tex Social Network ( My space), Social Bookmarking (Stumbleupon), Start pages (Netvibes) osv. Så här skriver han:

The overall trend: We have begun moving all our software, data, and even our social activities onto the Web en masse and the demand for high-quality online sites and applications that support this shift in primary focus from the PC to the Internet is there in vast numbers (there are now 1 billion users on the Web today). The net result is that 2006 brought us some of the best online applications ever created and you can see the results for yourself below.

Säga vad man vill om listor, men här finns en hel del intressant att kolla upp. Ta också en titt på kommentarerna, där den som vill får lista sina egna favoriter

Tag:

Hänger bibliotek 2.0 och web 2.0 ihop? Både begreppen innefattar delaktighet och kommunikation, men har bibliotek 2.0 egentligen något med web 2.0 att göra?

Jag, som ganska nybakad biblioteks- och informationsvetare, har varit på ett antal intervjuer under det senaste året, både i Stockholm och i södra Sverige. Flertalet av intervjuerna har varit på högskolebibliotek. På alla intervjuerna har det varit en merit att jag undervisat vid Lunds universitet, men inte någonstans har det varit en merit att kurserna handlat om sökning på nätet. Oftast har det inte ens kommit upp till diskussion.

Hur ser egentligen bibliotekens relation till nätet ut? Och kan vi arbeta mot bibliotek 2.0 utan att räkna in alla dem som dagligen använder web 1.0 och 2.0-tjänster som våra användare? Hur hänger biblioteken och webben ihop?

Tags: , , ,

Taggmolnet jag skrev om förra veckan är klart nu. Poängen med det var att studenterna skulle diskutera frågan om vad den “nya” webben handlar om och hur det påverkar deras liv och särskilt deras kommande yrkesverksamhet inom spel och media-produktion. Totalt är det 80 studenter som har varit med och skapat molnet. De är nog till viss del påverkade av min föreläsning, men det är svårt att veta i hur hög grad. Intressant med de största begreppen, särskilt “Google” och “Frihet”. De två orden har ett komplext förhållande…

Tags: , , , , ,

MediemolnetI dag hade jag en heldag med studenter på BTH i karlshamn i ämnet Web 2.0. Det var studenter från medieteknik, digital ljudprogrammering och digitala spel. En av uppgifterna var att i smågrupper diskutera vad begreppet Web 2.0 innebär ur olika synvinkar. Diskussionerna skulle resultera i en brainstorming av taggar som de sedan skulle skriva in i en mycket speciell blogg som jag hade satt upp speciellt för tillfället.

Den publika sidan av bloggen bestod från början av ett tomt utrymme. Studenterna var uppdelade i 6 grupper. När grupperna skrev in sina taggar vaknade den tomma ytan till liv och ett taggmoln började bildas.

Nästa vecka ska jag ha en grupp till och ytterligare 6-8 grupper på ca 5 studenter kommer att forstsätta arbeta på molnet.

Sidan är en wordpress-blogg där den publika delen, temat, endast består av en funktion som bygger upp taggmolnet. varje grupp studenter skrev varsin post, och alltså blev det 6 bloggposter. Varje tagg som är fetare och tydligare än de andra innebär att flera grupper angav denna tag.

Jag hade förstås en introduktion i början av dagen. Sen gick de ut i grupperna och hackade ihop web2Molnet. Dagen avslutades med att vi smällde upp molnet på väggen med projektorn och diskuterade begreppen i sammahanget Web 2.

Tags: ,

Brian Benzinger from Solution Watch har skrivit en tvådelad artikel med tips om Web 2.0-tjänster som passar studenter.

There are going to be three parts to the “Back to School with the Class of Web 2.0″ series: part one covering tools; part two covering office applications; and in part three, real cases of Web 2.0 used in classrooms around the world. I hope that this series becomes a valuable resource for students, teachers, and school administrators alike.

Tags: ,

Web 2.0, social navigering, folksonomier. Alla dessa begrepp som får era hjärtan att klappa lite hastigare. I år ska de ta upp dem, och lite till, på konferensen Online information i London i slutet av november.

Tags: ,About

You are currently browsing the Bibliotek 2.0 weblog archives for web 2.0.

Taggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.